A libamáj a magyarok egyik kedvenc luxusélelmiszere

Egy hazánkban végzett országos kutatás szerint a kaviár, a szarvasgomba és a libamáj tartozik azon alapanyagok közé, melyeket a fogyasztók a luxusélelmiszerek közé sorolnak. Ezek közül pedig a hungarikumnak számító libamájat szeretik a legjobban.
Országos, reprezentatív kutatásban mérte fel a hazai McDonald’s a magyarok luxusélelmiszerekkel kapcsolatos véleményét, fogyasztási szokásait. Ebből pedig kiderült, hogy viszonylag magas az egyetértés, amikor a luxusnak számító alapanyagokat kell kiválasztani. A válaszadók 80 százaléka a kaviárt, 76 százaléka a szarvasgombát, és 60 százaléka a libamájat említette a kérdés megválaszolásakor. Ezek közül az ár és a beszerzés egyszerűségét figyelembevéve a szarvasgombát tartják a legkevésbé elérhető alapanyagnak. Tízből kilenc megkérdezett vagy nem tudja megfizetni, vagy pedig nem tudja hol beszerezni. A libamáj ezzel szemben a válaszadók 37 százaléka számára elvileg megvásárolható, de jóval kevesebben vannak azok, akik számára megfizethető is egyben. A fentebb említett top 3 élelmiszer közül mégis ezt kedvelik a leginkább.
Imádjuk mégsem telik rá
A felmérésből egyértelműen kitűnik, hogy tízből négy magyar vásárló egyáltalán nem költ olyan élelmiszerre, amit luxuscikknek tart. Ennek talán egyik oka, hogy az elmúlt években, egészen pontosan a karantén időszak után, a hangsúly a spórolásra helyeződött át. Ebben az időszakban a fogyasztók megtanulták, hogyan használják el a felhalmozott élelmiszereket, ezzel is megspórolva az alapanyagokra fordított kiadásaikat. Egyre nagyobb figyelmet kezdtek fordítani a vásárlók az élelmiszerpazarlás megfékezésére, és saját luxusigényeik visszaszorítására. Persze ahogyan a vesztegzár is feloldódott, úgy azért a fogyasztók hozzáállása is egy cseppet lazább lett.

A szóban forgó felmérés alapján például látszik, hogy a férfiak egy kicsit megengedőbbek magukkal szemben és többet is fogyasztanak bizonyos luxusélelmiszerekből. A nők ezzel szemben szigorúbbak már a vásárlás folyamán is, ami igaz az étkezésekre is. A hölgyek 46 százaléka a kutatás szerint nem költ luxusélelmiszerre, miközben a férfiak 39 százaléka igen. Hasonlóan fogékonyabbak a költekezésre a városban élők is. A felmérés szerint emellett a budapestiek az országos átlaghoz képest nagyobb arányban soroltak a luxuskategóriába olyan élelmiszereket, mint például a kovászos kenyér vagy a laskagomba. Arra a kérdésre pedig, hogy a drágának tartott ételek közül melyiket fogyasztja évente legalább egy-két alkalommal, a válaszadók fele a kacsacombot jelölte meg. A kifejezetten a luxus élelmiszerek közé sorolt termékek között itt is a libamájat említették a legtöbben. A kaviárt csupán a válaszadók 11 százaléka, míg a szarvasgombát 10 százalékuk említette.