A jobb munkahelyi teljesítmény alapja a reggeli

Azt már régóta tudjuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a tápláló reggeli. De vajon miért? Valóban képes befolyásolni egy napindító étkezés az emésztést, az energiaszintünket és még az agyműködésünket is? Az Emésztési Jóllét program szerint igen, a reggeli kiemelt szerepet játszik abban, hogy testünk és elménk is a legjobb formáját hozza.
Reggeli nélkül nincs energia
A reggelizés hiánya világszinten egyre nagyobb problémát jelent. Ráadásul egyre több táplálkozási irányzat van, amely nem helyez hangsúlyt a reggelizésre. Sőt néhány azt is támogatja, ha akár el is hagyja a diétázó azt a fogyás érdekében. A helyzet itthon sem túl rózsás, a magyarországi adatok szerint a 7-14 éves gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul iskolába. Ez az arány pedig tovább romlik a 15-16 éves korosztályban. Ezt a tendenciát pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen az energiát és tápanyagokat biztosító első étkezés. Főleg, hogy az első főétkezés kihagyása számos negatív egészségügyi hatást is eredményezhet. Megnövekedhet az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
A rendszeres reggelizés egyértelműen pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra, például a figyelemre, a memóriára vagy éppen az iskolai, munkahelyi teljesítményre. De természetesen beindítja az emésztési jóllétünket. Ehhez azonban fontos, hogy a reggeli ételek változatosak és emésztést támogatóak legyenek. Ilyenek a rostban gazdag gabonafélék, zöldségek, a fermentált élelmiszerek, a savanyított tejtermékek, vagy éppen a kovászos kenyér. A zöldségek, gyümölcsök közül érdemes minél színesebben válogatnunk. Ezáltal ugyanis többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe.

Mi kerüljön az asztalra?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Danone Magyarország közös kezdeményezése, az Emésztési Jóllét Program egy gyakorlatias segítségnyújtást hozott létre annak érdekében, hogy minden korosztály könnyebben kiépíthesse az emésztést segítő gyakorlatait. Elsők között a kiegyensúlyozott reggelizés szokását is. Ehhez egy rövid táblázatot is összeállítottak, mely élelmiszercsoportokat kell tartalmazni az ideális reggelinek:
- Teljes értékű gabonafélék: Teljes kiőrlésű magvakból készült péksütemények, kenyerek vagy gabonapelyhek, amelyek biztosítják a reggeli energiaforrást és gazdagok élelmi rostokban.
- Fehérjék: A tej és tejtermékek – például sajtok, joghurtok, kefir – magas kalciumtartalmuk miatt elengedhetetlenek. A tojás és sovány húsok szintén jó választást jelentenek. Növényi alapú táplálkozás esetén a fehérjebevitelt elsősorban hüvelyesek, diófélék és olajos magvak, illetve gabonafélék változatos fogyasztásával szükséges biztosítani, ezen túl a fehérjével dúsított növényi italok és egyéb növényi alternatívák is színesíthetik az étrendet.
- Zöldségek és gyümölcsök: Magas rost-, vitamin- és víztartalmuk miatt nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott reggelihez.
- Folyadék: Szintén fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel: érdemes elsősorban vizet vagy ásványvizet választani erre a célra. Emellett a változatosság jegyében a tea, a 100%-os gyümölcslevek, a tej vagy a tejes italok is remek kiegészítők lehetnek.
Amennyiben pedig továbbra is bizonytalanok vagyunk, mit fogyasszunk reggelire, személyes segítséget kínál az MDOSZ. Egy kérdőív kitöltése után a személyes igényeknek megfelelő, releváns tanácsokat kaphatunk a, amennyiben felkeressük az Emésztési Jóllét Program oldalát.