Látványban is kiváló a The Witcher szakácskönyv – Receptet is mutatunk!

Ahogyan korábban már említettük, útjára indítottuk nem éppenséggel rendhagyó gasztronómia cikksorozatunkat. Ennek egyik legfőbb oka nem más, minthogy nem bírjuk abbahagyni a kedvenc játékaink és sorozataink alapján íródott szakácskönyvek felkutatását! Mostani választásunk a Vaják, vagyis a The Witcher szakácskönyv.
The Witcher szakácskönyv kalandjai
A játék és a sorozat „elfogyasztása” után szinte egyértelmű volt, hogy fel kell térképeznünk a Vaják univerzum kedvenc ételeit. Főképp azért is, mert bizony néhány fogást látva nem csak Ríviai Geralt látványának hatására éreztük, hogy valami vágykeltő finomságra vágyunk. Na de viccet félre téve ez a szakácskönyv nemcsak a konyhában kalandozó gamereknek, hanem a fantasy világok ínycsiklandó ételei iránt érdeklődőknek is tökéletes választás lehet.
A kemény borítású könyv előszavát Andrzej Sapkowski írta, aki a Vaják-könyvek világhírű szerzője. Már önmagában ettől is igazán egyedi lenne ez a szakácskönyv, de persze itt nem ér véget a meglepetések tárháza. A könyv egy újfajta kalandra csábítja a főzés szerelmeseit. Egy olyan kontinenseken átívelő utazásra, ahol minden régió különleges receptjeit megismerheti és persze el is készítheti. A felosztásban így megtalálhatjuk a „Fehér Gyümölcsös” egyszerű, vidéki ételeit, Velen kiadós kocsmai fogásait, vagy éppen Novigrád különleges finomságait, mint például Hattori vörös lencsefőzelékét. A receptekhez ráadásként olyan képek és illusztrált terítékek tartoznak, amelyek hűen tükrözik a Vaják univerzum helyszíneit, valamint azt is, hogy kik fogyasztják. Így megelevenednek előttünk a mocsárban élő parasztok vacsoraasztalai, valamint a nemesség fejedelmi lakomái is.

A The Witcher szakácskönyv belsejében több mint 70 recept található, a kiadós ételektől kezdve a salátákon, tengeri ételeken, italokon, leveseken át egészen a készült sült kacsáig. Érdekességük pedig, hogy végtelenül részletesek, így akár egy teljesen kezdő szakács is bátran nekiállhat. Ha például a temeriai magvas kenyeret szeretnénk elkészíteni, a könyv lépésre lépésről mutatja be, miként érhetjük el a tökéletes kovász titkát. Na de nézzük most milyen is a híres Kaer Morhen-i, Lambert féle galuska! (A receptet minden ízében, változtatás nélkül mutatjuk be nektek!)
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
Adag: 2 adag
HOZZÁVALÓK
GALUSKA/GOMBÓC:
- burgonya – 500g
- tojás – 1 kicsi
- finomliszt – 1/2 csésze, plusz amennyit felvesz (ha szükséges)
- burgonyakeményítő – 1 ek (evőkanál)
- só – 1/2 tk (teáskanál)
FELTÉT:
- hagyma – 1 kicsi
- erdei gomba, szárított (például barna gyűrűstinóru) – 15 g
- medvehagyma, szárított – 1 teáskanál
- vaj – 1 evőkanál
- frissen őrölt bors
- só
GOMBA Helyezze a gombát egy tálba, öntse le langyos vízzel. Áztassa 20 percig, majd csepegtesse le. Az áztatóvizet ne öntse ki, de szabaduljon meg az alján maradt homokos üledéktől.
BURGONYA Hámozza meg a burgonyát, és reszelje le a legkisebb lyukú reszelővel. Nyomja át a burgonyapürét egy gézanyagon keresztül, hogy a felesleges folyadék eltávozzon. Öntse a folyadékot egy külön tálba, és tegye félre 15 percre. Óvatosan öntse ki a folyadékot (dobja ki), majd a tál alján összegyűlt keményítőmaradékot adja hozzá a lereszelt és lecsepegtetett burgonyamasszához.
TÉSZTA Adja hozzá a tojást, a finomlisztet, a burgonyakeményítőt és 1/2 teáskanál sót a reszelt burgonyához. Keverje össze. A tésztának ekkor elég sűrűnek kell lennie. Helyezze a tésztát egy nagy, lapos tányérra, és egy kanállal egyengesse el.
GALUSKA FŐZÉSE Forraljon fel néhány liter vizet egy nagy fazékban, adjon hozzá 1 evőkanál sót. Tegyen néhány galuskát a forrásban lévő vízbe – egy nedves kanállal kis adag tésztát húzva a tányérról közvetlenül a vízbe. 1 perc múlva óvatosan keverje meg fakanállal. Főzze a galuskát körülbelül 4 percig azután, hogy a felszínre úsztak. Ha főzés közben szétesnek a vízben, adjon még lisztet a masszához, és próbálja újra. Csepegtesse le a megfőtt galuskát, és tegye egy tálba.
SÜTÉS Közben szeletelje fel a hagymát. Olvassza meg a vajat egy serpenyőben, és süsse a hagymaszeleteket 2 percig. Ezután adja hozzá a lecsepegtetett gombát és 2 evőkanál áztatóvizet, majd alacsony lángon pirítsa 10 percig, amíg enyhén megbarnul. Ízesítse sóval, friss borssal és medvehagymával. Végül adja hozzá a megfőtt galuskát, és közepes lángon süsse egy percig, óvatosan, de gyakran kevergetve. Azonnal tálalja.